Cosmetica, Cosmeceuticals en Medicals. Wat is hun betekenis
Wanneer je bij de drogist rondloopt, zie je zo veel verschillende cosmeticaproducten staan! Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ze beloven allemaal volume, een mooie kleur of prachtig gezond haar.
Wat op de achterkant van de verpakking staat, de ingrediëntenlijst, die moet volgens de wettelijke richtlijnen en Europese wet- en regelgeving van de cosmeticawet beschreven staan. Helaas kunnen we deze lijst vaak niet goed lezen omdat daar allemaal moeilijke benamingen staan vermeld. Namelijk alle INCI-namen. Gelukkig geven steeds meer cosmeticamerken hier uitleg over.
Nu kun je cosmetica in drie levels onderverdelen. Ik zal je een korte uitleg geven over hoe jij naar al deze producten kunt kijken.
Even voor jullie beeldvorming, teken een driehoek. Verdeel deze in drie lagen. De onderste laag, dus de grootste, meest brede van allemaal, daarin plaats je cosmetica. De middelste laag, daarin plaats je cosmeceuticals en aan de top van de driehoek vallen de medicals.
Ik begin met de onderste laag:
Cosmetica.
Er bestaan wel 600 cosmetica merken. Voor ieder persoon dus wel iets te vinden. Deze laag richt zich op beleving, comfort, reiniging en onderhoud. De grondstoffen zijn vaak niet duur en synthetisch.
De middelste laag:
Cosmeceuticals.
Een moeilijk woord, maar deze cosmeticaproducten hebben een hoge concentratie aan actieve hoogwaardige ingrediënten, waardoor je aan haar- en huidverbetering kunt werken, en worden vaak door haar- en huidspecialisten geadviseerd.
Deze grondstoffen zijn vaak kostbaar en natuurlijk.
De bovenste laag:
Medicals.
Hieronder valt alles wat door huidtherapeuten en dermatologen wordt geadviseerd en voorgeschreven.
De producten waarmee ik werk vallen onder cosmeceuticals en onder natuurlijke cosmetica.
Ik heb ze zorgvuldig geselecteerd op basis van hun eerlijke, troepvrije, veilige en zo natuurlijk mogelijke ingrediënten. Hierdoor kunnen haar- en huidproblemen verdwijnen en weet je dat het veilig is voor je gezondheid. Tevens kun je met cosmeceuticals werken aan haar- en huidverbetering.
Waarom haarverbetering?
Haar is “capilair”, dat wil zeggen, haar heeft het vermogen te kunnen absorberen. Ook heeft haar een hygroscopisch vermogen, dit is een vocht aantrekkende werking. Loop maar eens door de mist, je kapsel verliest zijn vorm doordat het nat wordt.
Alles waar wij ons lichaam mee voeden, is voor ons haar ook herkenbaar als voeding. Dus ook al is haar “dood materiaal”, het kan wel degelijk voedings- en verzorgingsstoffen opnemen. Maar synthetische stoffen zijn geen voedingsstoffen, dus kunnen niet meer doen dan waar cosmetica voor bedoeld is, namelijk beleving, reiniging, comfort en onderhoud. Maar natuurlijke stoffen kunnen dit wel.
Dus wil jij verbetering bereiken? Dan zul je een product moeten gebruiken waarin stoffen zitten die je haar wel kan opnemen, zoals biologische, natuurlijke, hoogwaardige actieve ingrediënten.
En wat is dan een verschil in cosmetica en natuurlijke cosmetica?
Helaas bevatten veel cosmeticaproducten chemische of synthetische stoffen die wij niet goed kunnen verdragen op onze huid. Hierdoor ontstaan huidirritaties, maar ook ontstaan opstapelingen van toxines. Weet je nog? Wat we op onze huid smeren, daarvan komt 70% in onze bloedbaan terecht. Daarom kies ik voor natuurlijke cosmetica, want dat is veilig voor onze gezondheid en daarmee voorkom je dus ook toxine opstapeling.