De functie van haren wassen.

De meesten van ons doen het allemaal automatisch. Haren wassen. Maar wat is daar nu eigenlijk de functie van? Vaak zeggen klanten; mijn haar wordt er zo droog van, of mijn hoofdhuid is snel vet.

Ik ga je wat meer uitleg geven over de functie van haren wassen, maar ook je hoofdhuid wassen. Want je hoofdhuid is de basis van gezonde haargroei. Uit een gezonde hoofdhuid kan gezond haar groeien. Een gezonde hoofdhuid is schoon, niet vet of trekkerig en zonder huidirritaties of schilfertjes. Heb je dit wel dan zullen we eerst onderzoeken waar deze verstoring vandaan kan komen.

(Informatie hierover kun je vinden in een andere blog op mijn website.)

Belangrijkste reden van wassen is het schoonmaken van je huid/haren. Als je veel haarproducten gebruikt of werkzaam bent in een stad met meer vervuiling in de lucht dan is wassen van je haren nodig om deze opstapelingen te verwijderen. Het vet van je hoofdhuid is plakkerig en zorgt voor een ‘build-up.’ Een schone hoofdhuid hoort immers te kunnen “ademen”, is je hoofdhuid verzadigd met huidvet, haarproducten of fijnstof uit de lucht dan kan er geen zuurstof opgenomen worden. Hierdoor verstopt je huid, ontstaan er hoofdhuidproblemen en hindert dat de groei.

Shampoo heeft de functie je haren te reinigen, maar doet ook je haar laten zwellen, hierdoor gaan haarschubben een beetje open staan en kunnen actieve, voedende ingrediënten beter tot de kern opgenomen worden, zowel uit je shampoo als uit je conditioner. Daarom ligt de PH waarde van shampoo lager dan de PH waarde van een conditioner.

Conditioners hebben naast voeden ook de functie je haarschubben weer te laten sluiten, zodat je haren na het opnemen van de voedingsstoffen weer mooi zacht en glanzend zijn. Shampoos zonder sulfaten zijn mild voor je hoofdhuid en mild voor je haren. Waardoor het wassen van je haren niet zal uitdrogen. Sulfaten zijn de grote boosdoeners en doen dit wel. Sulfaten drogen ook je hoofdhuid uit en ontregelen/verwijderen je microbioom en beschermingslaagje wat van nature op je huid aanwezig is. Sulfaten trekken ook kleur uit je haar, wat erg zonde is na je verfbehandeling.

Kies de juiste shampoo passend voor jouw type haar. Krullend, gekleurd of beschadigd haar heeft een andere verzorging nodig dan bijvoorbeeld fijn, grijs of ongekleurd haar. Dit geldt ook voor je conditioner. Maar hier komen we samen wel aan uit.

Advies nodig? Contact mij zeker, ik help je graag.