Eet en smeer je haar gezond.

Om wat dieper in te gaan op haargroei en haaruitval, mogelijke oorzaken en wat er praktisch gezien aan te doen is, hieronder wat meer tekst en uitleg. Hoe hoort haar te groeien? Wat zijn oorzaken van haarverlies en wat gebeurt er tijdens de groeifases van je haar?

We verdelen de groeicurve in vier verschillende fases;
1) anagene fase (groeifase) duurt 2-7 jaar en bepaald de lengte van ons haar.
2) catagene fase (overgangsfase) duurt ongeveer 10 dagen.
3) telogene fase (rustfase) duurt ongeveer 3 maanden, “oud’ haar rust, “nieuw” haar start in de groeifase.
4) exogene fase (verliesfase) je verliest je “oude” haar en een “nieuwe” haar groeit verder.

De oorzaak van slechte haargroei en haaruitval wordt vaak beïnvloed door stress, medicatie, leeftijd, erfelijkheid en schade door de omgeving zoals styling, verkeerde cosmetica en slechte voeding. Bijvoorbeeld bij stressklachten is haaruitval het eerste verschijnsel wat zichtbaar optreedt. Stress kan namelijk de groei- en rustfase van het haarfollikel doen stoppen en versneld overgaan in de uitvalfase. Bij langdurige stress verlies je veel B-vitamines en mineralen zoals zwavel, zink, koper en ijzer.

Naarmate je ouder wordt neemt ook de duur van de  groeifase af en krijg je dunner of zwakker haar. Om je gezonde haargroei te behouden is een eetpatroon rijk aan de juiste en goede voedingsstoffen heel belangrijk. Essentiele vetzuren, de B-vitamines, en mineralen. Wat we eten komt in onze bloedbaan, en ons bloed levert deze voedingsstoffen af aan onze haarvaten, welke ons haar weer voorziet van de juiste voedingsstoffen om te kunnen groeien. En zo is het cirkeltje dus weer rond.

De conditie van je haar komt deels dus van binnenuit, maar warmte tools en haarcosmetica bepalen ook de conditie van je haar. Haarproducten met synthetische grondstoffen kunnen niet opgenomen worden door je haar. Kies voor cosmetica met natuurlijke en actieve ingrediënten. Warmte tools zoals föhns of stijltangen beschadigen je haarlagen, waardoor glans, elasticiteit en vochtgehalte verloren gaan. Voeding en bescherming beperken deze schade.

Om aan je essentiële voedingsstoffen voor je haar te komen adviseer ik je deze voedingsstoffen/suppletie:

–  Eet eiwitten, (proteïnen), dit zijn de bouwstoffen van het haar. Bv. scharreleieren. Deze zijn rijk aan eiwit, bevat vitamine B5 en B12 en vit D en bevat ook zwavel (bevordert haargroei)

–  Visolie, omega 3 vetzuren. Deze zijn goed voor je (hoofd)huid en werken ontstekingsremmend. Te vinden in bv. wilde zalm of suppleren met een hoogwaardig supplement.

–  Biotine B7, deze vind je in bonen, Biotine stimuleert haargroei, versterkt haarfollikels en voorkomt uitval. Biotine helpt ook bij dikte en hardheid van je nagels.

Eet groene groenten, eet gevarieerd, liefst 500 gram per dag!

–  MSM met vit C: MSM is een zwavelverbinding die we nodig hebben voor de zwavelbruggen in ons haar.  Zonder zwavel kan ons haar niet groeien.

–  Silicium: de bouwstof voor de aanmaak van collageen, keratine en hyaluronzuur welke belangrijk zijn voor de aanmaak van onze haren, nagels en huid.

Gebufferde Vitamine C: Vitamine C ruimt de vele vrije radicalen op. Te veel vrije radicalen kunnen ook haaruitval veroorzaken.

Drink Matcha thee, één kopje per dag is al genoeg. Matcha is rijk aan antioxidanten, geeft energie, werkt ontgiftend en versterkt je immuunsysteem.

Gebruik haarproducten van Oolaboo. Ik heb gekozen voor dit prachtige Nederlands haarproduct merk omdat deze bewust nutriënten bevatten die bekend staan om hun beschermende, herstellende en verbeterende werking. Ze bestaan zo veel als mogelijk uit actief voedende werkstoffen, die zowel gegeten als gesmeerd kunnen worden.

Een voorbeeld hiervan is zeewier. Zeer rijk aan mineralen! Goed voor een gezonde hoofdhuid, werkt ook antibacterieel, stimuleren haargroei en geven een infuus aan vocht en glans. Heb je een te kort aan vocht? Dan mist je haar souplesse en is het dof. Behandel je haar dan met de producten uit de Moisty seaweed lijn van Oolaboo.

Wil jij OOLABOO ook eens ervaren? Wees welkom voor een op maat gemaakt advies en samples. Tevens is het mogelijk om de juiste suppletie te bestellen als blijkt dat dat nodig is.

Dus alles gaat in overleg met mij persoonlijk @CYRL.