Sulfaten en parabenen. Deze wil je niet!

Sulfaten en Parabenen. Deze wil je niet!

Wat zijn het, wat doen ze en waarom je deze niet wilt in je cosmetica producten. Je hebt het vast al vaker eens gehoord, ingrediënten waarvoor gewaarschuwd wordt dat ze niet goed zijn. Maar wat doen ze dan precies en waarom zijn deze ingrediënten niet oké? Ik zal het je uitleggen.

Sulfaten zijn zepen. Het is een goedkoop schuimmiddel, en wij mensen houden van schuim. Zo hebben we het gevoel dat het product werkt. Maar sulfaten drogen uit. Sulfaten zitten in shampoo, douche- en badschuim, je afwasmiddel, tandpasta, maar zelfs ook in auto-wasmiddelen! Helaas zijn deze sulfaten zeer agressief voor onze huid en haren, ze reinigen en ontvetten. Het duurt maar liefst zeven dagen voordat onze huid hiervan volledig is hersteld. Dus je kunt je voorstellen dat het herstellen dan bijna onmogelijk is. Je huidbarrière raakt volledig uit balans. Nu kan je huid nog een reactie geven, zoals dat trekkerige gevoel, maar je haren kunnen dat niet. Je haren zullen er keer op keer droger van worden. Je hoofdhuid zal hard moeten werken om de balans terug te vinden. Je hoofdhuid zal sneller vet worden of je krijgt last van jeuk of schilfertjes. Allemaal reacties door het gebruik van sulfaten. Sulfaten in shampoo onttrekken ook kleur uit je haar. Dus heb jij net je haar mooi laten kleuren bij de kapper, het resultaat zal helaas sneller teruglopen door de sulfaten in shampoos. Wat te denken van sulfaten in tandpasta, ze reinigen je mondslijmvlies zodanig dat je sneller last kunt krijgen van aften. Dus check de ingrediëntenlijst, staat er ‘sodium lauryl sulfate’ of sodium ‘laureth sulfate’ op dan adviseer ik je op zoek te gaan naar een ander product. Je haar en huid zullen je dankbaar zijn.

Dan hebben we ook de parabenen. Parabenen zijn conserveringsmiddelen. Ze houden je product houdbaar. Maar helaas zijn deze stoffen niet zo fijn voor je huid. Parabenen kunnen hormoon verstorend werken, doordat ze in je bloedbaan terecht komen via de huid. Alle kleine beetjes bij elkaar is een hele berg en die kunnen je hormoonbalans aardig verstoren. Tevens is het een allergene stof. Veel mensen krijgen allergische reacties, huidirritaties. Ook werken parabenen bacteriedodend. Prima voor de slechte bacteriën, maar helaas ook de goede bacteriën worden gedood. Cosmeticaproducten met deze parabenen en sulfaten verstoren dus je huid barrière. Op de ingrediëntenlijst worden parabenen als volgt vernoemd: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen. Mijn tip; neem je cosmeticaproducten eens onder de loep. Stap over op cosmetica die deze stoffen niet bevatten. In mijn salon heb ik dan ook bewust keuzes gemaakt voor de veilige cosmetica van OOLABOO, SMPLskin en Loveli. Interesse? Wees welkom bij CYRL.