Waar moet je nu starten? Wat feiten op een rij.

Waar moet je nu starten? Wat feiten op een rij.

Ik geloof heel erg in de kracht van je eigen lichaam. Maar soms heeft het wel hulp en sturing nodig. Als je ziek bent dan ga je naar je huisarts of soms zelfs naar een arts in het ziekenhuis. Het is belangrijk naar de signalen van je lichaam te luisteren. In de tijd waarin we nu leven, de snelheid waarin alles gaat, vergeten we bijna dat ons lichaam altijd signalen afgeeft.

Weet jij nog wanneer je voor het eerst verliefd was? Die kriebels die je dan in je buik voelt? Of als je een sollicitatiegesprek hebt? De zenuwen gieren dan door je lichaam. Je hartslag verhoogd, je gaat wat zweten. Maar misschien heb jij ook wel eens iets gegeten waarvan je vrij snel buikpijn krijgt? Of eczeemplekjes krijgt. Of puistjes. Dit zijn allemaal voorbeelden van lichamelijke reacties. Soms worden deze lichamelijke reacties zo groot of zijn ze langdurig aanwezig dan het verstandig is hiernaar te luisteren en actie te gaan ondernemen. Je kan verschillende wegen bewandelen. Welke keus dat is kan ik niet voor je beslissen.

Ik geloof in onze reguliere gezondheidszorg, maar zou graag zien dat het meer samen zou werken met de orthomoleculaire (ortho =goed, moleculair=moleculen) gezondheidszorg. Maar ook de geestelijke en alternatieve gezondheidszorg. Het een sluit het ander niet uit. Ik richt me met CYRL met name op mijn vakgebied, dus alleen op de gezondheid van huid en haar. Daar ligt immers mijn passie en mijn kennis. Dus waar start je nu? Er zijn wat mij betreft 3 belangrijke basistips voor een gezonde huid en haar. Te weten: voeding, beweging en slaap.

  1. Een gezonde huid.

Onze huid is ons grootste orgaan. Ongeveer 15% van ons lichaamsgewicht bestaat uit huid.
70% tot 90% van een gezonde huid/haar/hoofdhuid komt van binnenuit. Je darmen zijn de spiegel van je huid. Je darmen zijn ook gekoppeld aan je hersenen en beïnvloed dus ook onze psychen. Onze voeding is de basis voor onze gezondheid. Zie eten dus ook als “voeding” en niet als “vulling”. Alles wat je erin stopt moet verteerd worden en ‘Wat u niet verteert, draagt uw huid”. Ons spijsverteringssysteem haalt alle benodigde stofjes (nutriënten) zoals vitamines, mineralen, etc. uit onze voeding om ze te transporteren naar de plekken die het nodig heeft. Ons lichaam werkt op basis van deze prioriteit. D.w.z., eerst naar onze belangrijkste organen, wat overblijft gaat als laatst pas naar onze huid. Dus eet jij structureel te weinig gezonde voeding, dan krijgt jouw huid structureel te weinig bouwstofjes.

  1. Bewegen is goed

Maar ook beweging is belangrijk. Door intensief bewegen verhoog je je hartslag, hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, en de betere doorbloeding zorgt voor een betere opname van nutriënten. Tevens komen door bewegen/sporten verschillende hormonen vrij. Bijvoorbeeld serotonine (gelukshormoon) en endorfine (natuurlijke pijnstiller) die weer een positief effect hebben op je lichaam en geest. Zo zie je dus dat alles in verband staat met elkaar.

  1. Slapen en rust

Tenslotte is slapen belangrijk. Voldoende en goede slaap zorgt voor je lichamelijke en geestelijk herstel en voor gegevensverwerking. Er komen groeihormonen vrij en je lichaam herstelt zich en doet nieuwe energie op. En hoe kom je aan een goede slaap? Door lichamelijk moeheid na bijv. sporten en de mentale uitdaging van de dag. Maar je lichaam hoort ook melatonine aan te maken, en de basis hiervoor komt uit onze voeding, namelijk uit “tryptofaanrijke voeding” zoals bijv bananen, ananas, havermout, noten, zaden, kaas, vlees , vis, avocado, eieren, peulvruchten.